Mijn favorieten

Woningmarkt Nieuwleusen 2019

2019 was voor mij een snel jaar’, aldus Harry Spans. Een jaar met een grote verandering in de markt. We hebben al heel wat meegemaakt maar aan deze situatie moest ik toch wel even wennen. Dat komt vooral omdat het gevoel was dat het rustiger was.
Klopt voor een deel ook wel. In de top van de crisis hadden we meer dan 250 woningen in portefeuille. Om goed contact met alle verkopers te houden, actieplannen te maken en de presentatie up-to-date te houden, daar gaat heel wat tijd in zitten.
De grootste verandering is dan ook wel het aantal woningen dat thans te koop staat. In Nieuwleusen zijn dat er nu ongeveer 50. Heel wat minder dan een paar jaar geleden.

Nog even en Harry is 20 jaar actief in Nieuwleusen. Hij begon op 1 januari 2000 in het dorp als makelaar. ‘Toevallig was ik deze week nog bij iemand voor een taxatie. Ze hadden deze woning in 2001 via ons gekocht. Hun eigen woning hadden wij ook verkocht. Leuk om zo aan de keukentafel even oude herinneringen op te halen.’

De inmiddels 46-jarige makelaar heeft veel ervaring. Veel kopers en verkopers weten de weg naar het kantoor te vinden.
Nog steeds verkopen we de meeste woningen in het dorp. Daar zijn we best trots op. Uiteindelijk gaat het om kwaliteit, service, een goede begeleiding ofwel gewoon een goede verkoop. We kennen de boeren nuchterheid. Zo zijn we zelf ook. Wij gaan voor onze opdrachtgever en geven op tal van punten net even dat extraatje.

Het doet je goed om al 20 jaar het grootste marktaandeel te hebben. Je doet je best en zet met veel gedrevenheid en enthousiasme in. Dat wordt beloond door de markt. Dat wij volgend jaar ons 20-jarig jubileum kunnen vieren geeft aan dat we het vertrouwen van de consument hebben en dat ze graag bij ons terugkomen.

Naast woningmakelaardij hebben we ons gespecialiseerd in het verkopen van woonboerderijen, dat doen we onder de naam Het Betere Boerenerf en we beperken ons niet tot deze regio. Daar zit ook de kracht van deze formule. We denken na over de vraag ‘waar komt de koper van uw woonboerderij vandaan?’ Als je dat weet kun je daar je strategie op aanpassen.

Het aantal particuliere beleggers neemt toe. We hebben inmiddels meer dan 40 woningen in beheer. We doen daar de verhuur van. Een verhuurder heeft er geen omkijken naar. Hij gaat voor een goed rendement.
Ook zien we een toenemende vraag naar verhuurd van bedrijfsonroerend goed. Ook hier hebben we een aparte specialiteit voor opgezet onder de naam Spans Bedrijven, uw zakelijke makelaar.

Taxateur
Harry Spans en ook Edwin Dekker zijn ingeschreven in het NRVT register.
Wie in dit register staat ingeschreven mag voor de bank taxeren. Je moet voldoen aan hoge toelatingseisen en jaarlijks worden er diverse cursusdagen gevolgd. Een taxatie voor een bank heb je nodig als je een woning koopt of als je de hypotheek wilt veranderen bij een verbouwing.

Cijfers 2019
Het afgelopen jaar is er zo’n 10% meer verkocht in Nieuwleusen dan in dezelfde periode 2018. We halen deze cijfers uit ons systeem. We kunnen alle transacties zien van alle makelaars in het dorp, als ze dat in ieder geval daarin hebben gemeld. Als NVM makelaar doen we dat natuurlijk. Zo houden we de markt transparant en weten we wat er gebeurd. Deze cijfers worden ook gebruikt voor landelijke data.

Wat verder interessant is, is dat de gemiddelde vraagprijs het afgelopen jaar lag op 328.000 euro tegen 298.000 euro in 2018. De gemiddelde koopsom kwam dit jaar uit op 318.000 euro tegen 289.000 euro in 2018.
Wat veel van elkaar verschilt is het gemiddeld aantal dagen dat een woning te koop stond.  Dat is bijna gehalveerd. In 2018 was dat nog 237 dagen en de gemiddelde looptijd dat een woning in 2019 te koop stond was 115 dagen.

We horen uit de markt dat mensen vinden dat de prijzen zo hoog zijn. Ik heb nog eens even gekeken naar 2007. De gemiddelde vraagprijs toen was 313.000 euro. De gemiddelde koopsom bedroeg 298.000 euro. Dat verschilt helemaal niet zoveel. Wel stond toen een woning gemiddeld bijna 300 dagen te koop.

En 2020
Nog een paar dagen en dan gaan we weer een nieuw jaar in. Tussen kerst en oud en nieuw zijn we gesloten. Het nieuwe jaar is een jaar vol nieuwe uitdaging. Het kantoor wordt geüpdatet en voorzien van nieuw meubilair.
We hebben een gemotiveerd en enthousiast team. Verkopen is presenteren, daar zijn we goed in. Onderhandelen is ons op het lijf geschreven. Nieuwe en leuke acties bedenken vinden we leuk. Enfin, we hebben zin in ons jubileum jaar.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en veel woongenot voor het jaar 2020.

Spans Makelaardij is gevestigd in Nieuwleusen, Westerveen 3. Harry Spans is directeur en eigenaar van het bedrijf en in 1998 beëdigd als makelaar en taxateur. Voor een waardebepaling of ander advies bent u welkom. U kunt met Spans Makelaardij bellen onder nummer 088 - 30 30 900.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring